Före detta allianspartierna
I augusti 2004 ingick partiledarna för de borgerliga partierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ett unikt samarbete – Allians för Sverige. Detta programsamarbete skedde på riksdagsnivå för att skapa en mäktig opposition till den socialdemokratiska regeringen. I och med januariavtalet 2019 ansågs alliansen upplöst, men dess partier har fortfarande en stark koppling till varandra. Här kan du läsa mer om de fyra före detta allianspartierna.
Moderata samlingspartiet (M)
Moderaterna är det största oppositionspartiet och riksdagens näst största parti. Det leds av Ulf Kristersson sedan 2017. Partiet brukar klassas som ett liberalkonservativt politiskt parti och är till höger på den politiska höger- och vänsterskalan. Partiet kallades tidigare för Högerpartiet, men bytte namn 1969. Moderaternas främsta valfråga handlar om arbete och skatter. De vill att fler ska arbeta och att skatterna ska vara lägre för folk som arbetar samt för företag. De vill också se en mer restriktiv invandringspolitik. I valet 2018 fick M 20 procent av rösterna, vilket gav dem 79 mandat i riksdagen. I Europaparlamentsvalet 2019 fick de 16,83 procent, vilket resulterade i fyra mandat.
Centerpartiet (C)
Centerpartiet leds av Annie Lööf sedan 2011. På den politiska skalan anses C ofta vara ett mittenparti. Partiet var ursprungligen böndernas parti, men har idag profilerat sig som ett parti för entreprenörskap, miljö och klimat. Idag har partiet 31 riksdagsmandat.
Kristdemokraterna (KD)
Kristdemokraterna leds av Ebba Busch sedan 2015. Partiet har 22 mandat i riksdagen och står till höger på den politiska skalan. Deras främsta frågor är barn och omsorg. De vill även att föräldrar och pensionärer ska få sänkt skatt.
Liberalerna (L)
Liberalerna, tidigare Folkpartiet, leds av Nyamko Sabuni. I valet 2018 fick de 5,5 procent av rösterna. Idag har de 20 riksdagsmandat, vilket gör dem till det näst minsta riksdagspartiet. Nyckelfrågorna inkluderar skolan, sysselsättning och EU. De vill främja en frihet för människor och företag. På den politiska skalan anses L ofta vara ett mittenparti.