Övriga riksdagspartier – Vänsterpartiet & Sverigedemokraterna

I Sverige finns det åtta partier som har mandat i Sveriges riksdag. Dessa kallas för riksdagspartier och de har flest medlemmar. För tillfället är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som utgör Sveriges regering och styr Sverige. Vänsterpartiet samarbetar med regeringen. Oppositionen utgörs av Alliansen som består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna har mandat i riksdagen, men samarbetar inte med något av de övriga sju riksdagspartierna. I denna artikel kan du läsa mer om Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – två riksdagspartier som utgör varsin kant på den politiska vänster- och högerskalan i Sverige.

Vänsterpartiet (V)

Vänsterpartiet har ett nära samarbete med regeringspartierna. Partiet grundades 1917 och har sitt ursprung i kommunismen. Partiet hette tidigare Vänsterpartiet kommunisterna, men bytte till sitt nuvarande namn år 1990. Sedan 2012 leds partiet av Jonas Sjöstedt. Partiets främsta fråga är att minska de socioekonomiska skillnaderna mellan olika samhällsgrupper. Att minska skillnaderna mellan kvinnor och män såväl som rika och fattiga är nyckelfrågan för partiet. De är även emot privatiseringar och vinster inom välfärden. Vänsterpartiet ställer sig även skeptiska mot EU eftersom de anser att EU har för mycket makt och urholkar demokratin. Idag är partiet ett av de mindre i riksdagen och i valet 2018 fick de 8 procent av rösterna. De har idag 28 riksdagsmandat. I Europaparlamentsvalet 2019 fick V 6,80 procent av rösterna, vilket gav dem ett mandat. Vänsterpartiets symbol är en ikonisk röd nejlika.

Sverigedemokraterna (SD)

Sverigedemokraterna är ett av de mest omtalade svenska partierna i media. Partiet bildades 1988 och är idag Sveriges tredje största parti med 62 mandat i riksdagen. I valet 2018 fick de 17,5 procent av rösterna. Sedan år 2005 har Jimmie Åkesson varit ledare för Sverigedemokraterna. Partiets viktigaste fråga är invandring där de tydligt har profilerat sig som ett parti som vill att Sverige ska ta emot färre invandrare. Partiet vill även att fler invandrare ska lämna Sverige. Övriga betydelsefulla frågor för partiet inkluderar skattesänkningar för pensionärer och hårdare straff för brottslingar. Partiet är emot EU och vill att Sverige ska kunna bestämma mer självständigt. SD är förmodligen Sveriges mest kontroversiella parti eftersom flera av partiets grundare kom från nationalistiska och rasistiska partier såsom vit makt-rörelsen, Bevara Sverige Svenskt (BSS) och Framstegspartiet. Partiet förknippas med högerextremism. Partisymbolen är en blåsippa och loggan utgörs av de svenska färgerna.