Regeringspartierna – Socialdemokraterna & Miljöpartiet

 

Sedan valet 2014 utgörs Sveriges regering av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är dessa två partier som styr Sverige. Vänsterpartiet samarbetar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men sitter inte i regeringen. Dessa tre partier kallas ofta för det rödgröna blocket eller vänsterblocket. Här kan du läsa mer om Sveriges två regeringspartier.

Socialdemokraterna (S)

Socialdemokraterna är Sveriges största parti och ett av Sveriges två regeringspartier. Sedan 2012 leds partiet av Stefan Löfven. Löfven är Sveriges statsminister sedan valet 2014 när partiet inledde en koalitionsregering med Miljöpartiet. Mellan åren 1936 och 1976 hade partiet makten i Sverige oavbrutet. Partiets symbol är en röd ros och partiet har en stark historisk koppling till den socialistiska arbetarrörelsen. Sysselsättning för alla, bra arbetsvillkor och trygghet är några av de viktigaste frågorna för partiet. Partiet är starkt förknippat med dess ideologi om en allmän välfärd genom en skattefinansierad offentlig sektor. Denna ideologi har präglat utformningen av det svenska samhället. Partiet är det största både sett till valresultat och antalet medlemmar. Vid valet 2018 fick partiet 28 procent av rösterna och i Europaparlamentsvalet 2019 fick de 23,48 procent. Socialdemokraterna har totalt 100 platser i riksdagen. Tillsammans med Miljöpartiet utgör de en minoritetsregering, vilket betyder att de två partierna har mindre än hälften av platserna i riksdagen. För att kunna regera som en minoritetsregering krävs det att regeringspartierna samarbetar med andra riksdagspartier för att lyckas genomföra sin politik. Den nuvarande regeringen samarbetar framför allt med Vänsterpartiet, men även blocköverskridande samarbeten förekommer.

Miljöpartiet de gröna (MP)

 

Miljöpartiet är riksdagens minsta parti. Eftersom de samarbetar med Socialdemokraterna, som är riksdagens största parti, är MP ett av de två regeringspartierna. Partiet bildades 1981 och var ursprungligen en reaktion mot kärnkraftsomröstningen eftersom grundarna tyckte att de existerande partierna inte brydde sig tillräckligt om miljön. I valet 2018 fick partiet strax över 4 procent av rösterna. Till skillnad mot de andra riksdagspartierna har Miljöpartiet inte bara en partiledare utan styrs istället av två språkrör – ett kvinnligt och ett manligt. För tillfället styrs partiet av Isabella Lövin och Per Bolund. Isabella Lövin har varit språkrör sedan 2016 och i augusti 2020 meddelade att hon att hon avgår som språkrör och planerar att lämna politiken helt. Vem som efterträder henne är fortfarande inte bestämt. Precis som partiets namn antyder är miljön och klimatet de viktigaste frågorna. Partiet vill satsa mer på miljövänlig energi, kollektivtrafik och ekologiska produkter. Även skolan är en viktig fråga och partiet förespråkar bland annat högre lärarlöner. De senaste åren har också migrationspolitiken blivit en mycket viktig fråga för partiet. MP står för en öppen migrationspolitik där ”alla kan flytta, men ingen tvingas fly”. Symbolen för Miljöpartiet är en maskrosblomma. Miljöpartiet har totalt 16 platser i riksdagen. I Europaparlamentsvalet 2019 fick Miljöpartiet strax över 11 procent av rösterna, vilket gav dem 2 mandat.